Chantal

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ervaring.jpg

Dit keer delen wij de nierdonatie-ervaring van Chantal die een nier heeft ontvangen van haar moeder. Dank je wel dat we jullie ervaring mogen delen ??

“Mijn naam is Chantal, gelukkig getrouwd en 2 dochters in de leeftijd van 17 en 15 jaar. In 2008 is bij mij de ziekte van Wegener geconstateerd (tegenwoordig GPA). Hierdoor heb ik uitval van de nieren gekregen. Na een plasmaferese behandeling en een stootkuur met prednison zijn ze weer gaan werken tot 40%. Hier kon ik prima mee leven met een paar aanpassingen zoals geen zout en bewegen.

In 2014 kreeg ik een ontstoken hartzakje en een zware griep en dit vonden mijn nieren niet zo prettig en ze kelderden dan ook omlaag naar 11%. Nu moest ik wel gaan nadenken over wat nu?

Gelukkig waren mijn zus en 2 broers bereid om mij een nier te doneren, waar ik heel blij mee was maar helaas werden alle drie wegens kwaadaardige huidtumoren afgeketst. Dus toch aan de dialyse. Bloedprikken en afspraak maken voor het aanleggen van de shunt. Toen bleek mijn nierfunctie nog maar 6% en moest ik direct beginnen met de dialyse. Ik kreeg toen een halslijn en ben de volgende dag begonnen met dialyseren. Dit heb ik 2,5 jaar gedaan.

Toen zei een vriend van de familie dat ik zijn nier wel mocht hebben. Dus hij ook allerlei onderzoeken en op het allerlaatste moment toch nog afgewezen. Hier ben ik echt 2 weken goed ziek van geweest. Nu moest ik wachten op de transplantatielijst en dit duurde mij veel te lang. Het is geen leven, dit dialyseren het is echt overleven.

Mijn moeder doet elk jaar een medische check up en er werd haar verteld dat haar nierfunctie erg goed was. Dus besloot ze om mij een nier te doneren. Weer alle onderzoeken en alles bleef goed gaan, maar ik was wel wat voorzichtiger geworden, er kon op het allerlaatste moment nog wat mis gaan. Maar op 7 maart 2018 heb ik toch echt de nier van mijn moeder gekregen! En vanaf het begin doet hij het super! Ik heb het gevoel dat ik weer leef en kan weer mijn dingen doen. Ik zal mijn moeder altijd dankbaar blijven dat zij mij mijn leven heeft terug gegeven. Het mooiste compliment dat ik gekregen heb is van mijn dochters: Ik heb mijn mamma weer terug.

De onderzoeken van mijn moeder om te mogen doneren hebben een jaar in beslag genomen. Ze heeft alle onderzoeken in het UMCG gehad en heeft dit als zeer prettig ervaren. De operatie is haar meegevallen, alleen kreeg zij een longontsteking en moest hierdoor langer in het ziekenhuis blijven. De eerste periode na de operatie was ze nog moe, maar al gauw zat ze al weer op de fiets. Met ons beiden gaat het momenteel erg goed, mijn moeder merkt er niets van dat ze een nier mist. Wat betreft mij ik voel me super! Af en toe een blaasontsteking.”

Meer info over nierdonatie bij leven? Bent u op zoek naar een nierdonor? Denkt u na over het doneren van 1 van uw nieren? Mail ons: info@doneereennierbijleven.nl