Leonardo van Lenthe (A+, UMCG)

Update februari 2022

Vandaag delen we de oproep van Leonardo uit Ommen, 30 jaar, bloedgroep A-Pos. Leonardo is bekend in het UMCG Groningen.

“Hallo, ik ben Leonardo en ik ben 30 jaar. Ik ben geboren in Brazilië en hier in Nederland geadopteerd. Bij mijn geboorte was al te zien dat er iets aan mijn lichaam niet klopte, dit bleek mijn lever te zijn. Hierdoor kwam ik op een wachtlijst te staan voor een levertransplantatie, die ik op m’n 4e in het UMCG heb ondergaan, waar ik tot op heden nog steeds word behandeld. De medicijnen die ik destijds voor mijn lever slikte hebben slechte invloed gehad op mijn nieren, die daardoor niet meer goed werken.

Ik sta nu op een wachtlijst voor een nier van een overleden donor, maar ik zou graag een nier ontvangen van een levende donor, daar deze langer meegaat.

Mijn nierfuncties zijn het afgelopen jaar gezakt van 9% naar 4%. Op 27 okt 2021 is er een shunt geplaatst en een halskatheter geplaatst en omdat de nierfuncties zo hard achteruit gingen moest ik 28 okt gelijk beginnen met dialyseren.

Eerst gedialyseerd in Zwolle, dat waren heftige weken. Al snel kon ik naar de nachtdialyse in het ziekenhuis: pittig en wennen om daar te slapen maar het dialyseren is daar langer en beter. In het begin had ik last van een dialysekater.

Inmiddels voel ik mij ietsje beter. De halskatheter is eruit en het dialyseren gaat nu via de shunt. Ik dialyseer nu 3 nachten per week.

Wat zou het helpen als er een donornier zou komen en er weer mogelijk zou zijn en minder beperkingen! Bovendien is dialyseren natuurlijk geen blijvende oplossing. Daarom zal ik dus heel blij zijn als er iemand is die mij wil helpen en een nier zou willen afstaan.

Ik hoef echter niet te weten wie mij de nier wilt geven.”

– denk jij na over nierdonatie bij leven?

– wil je meer info?

Mail ons: info@doneereennierbijleven.nl