Het ontstaan van Stichting Doneer een Nier bij Leven

Stichting Doneer een Nier bij Leven is ontstaan uit het feit dat ik, Rene de Bruijn, een nier gedoneerd heb nav een oproep op Facebook.

Tijdens en na dit traject werd duidelijk dat Nierdonatie bij Leven nog lang niet zo bekend is als het zou moeten zijn.

Niertransplantatie kan met de nier van een overleden donor. Helaas zijn de wachtlijsten daarvoor enorm lang: gemiddeld 5 jaar. Er zijn niet genoeg nieren beschikbaar om iedereen op tijd aan een nieuwe nier te helpen.

Daarom worden er tegenwoordig ook nieren van levende donoren gebruikt.
Voordelen:
– nieren van een levende donor hebben een betere kwaliteit
– nieren van een levende donor gaan vaak langer mee
– een gezonde donor kan gewoon verder leven met 1 nier

Stichting Doneer een Nier bij Leven heeft als doel:
– meer bekendheid voor nierdonatie bij leven
– nierpatienten en nierdonoren verbinden met elkaar zodat de wachtlijsten korter worden
– een vraagbaak zijn voor nierpatienten en nierdonoren

2 gedachten over “Het ontstaan van Stichting Doneer een Nier bij Leven”

 1. Goedemorgen
  Ik ben Dennis 50 jaar en was altijd een vrolijk en sportief persoon
  Onverwachts werd ik benauwd en ziek
  Bleek ik een foute celdeling te hebben die mijn nieren beschadigen. Het is inmiddels alweer 9 maanden geleden. De nierfunctie is 14 procent. Ik voel me nog ok en kan veel. Maar het is een kwestie van tijd en dan moet ik ook dyaliseren. Ik heb ook nog eens bloedgroep O En alleen mijn Pa heeft ook O maar is zwak/ziek
  Dus ik ben bang dat er voor mij geen nier te krijgen is
  Ook in het cross over programma kan ik wel met een nier aankomen,maar O kan alleen op O Dus weinig kans voor mij ik zou heel blij worden als iemand bereid is 1 nier af te willen staan aan mij u kunt weer verder leven,en ik krijg mijn leven weer terug wouw! Wat geweldig zou dat zijn

  Beantwoorden

Plaats een reactie