Roy en Jannette

Wij zijn blij dat wij de niertransplantatie-ervaring van Jannette en Roy mogen delen We hopen dat het anderen stimuleert om dezelfde stap te zetten.

“Hoi, ik ben Roy.

Nu 24 jaar jong en inmiddels getransplanteerd. Ik was 20 jaar toen bij mij nierfalen werd geconstateerd, nog niet extreem maar voldoende om te gaan onderzoeken wat er aan de hand zou zijn. Helaas zijn ze ondanks alle onderzoeken er niet achter gekomen wat er nu zo fout ging met mijn nieren. Mijn nierfunctie ging met sprongen achteruit en heel erg snel. Ik moest met dialyse beginnen, mijn arts en ik hadden besloten dat via buikspoelen te gaan doen dit omdat je dat dan zelfstandig en thuis kon doen. Dat hield wel in dat je iedere nacht aan de machine gekoppeld lag, en dat je altijd rekening moest houden met je ziek zijn. Lichamelijk kon ik niet veel meer, zelfs niet meer aan het werk, totaal afgekeurd, mijn leven stond stil. Er was een nieuwe nier nodig om dit te kunnen veranderen.

Ik stond op de wachtlijst maar was mij er van bewust dat hier een jarenlange wachtlijst voor is. Ik heb via facebook een oproep gedaan, ook de lokale krant en tv benaderd. Ook heb ik een avond bij mij thuis gehad om voorlichting te geven over het afstaan van een nier bij leven aan familie en vrienden. Helaas is daar niets uitgekomen, wel een aantal mensen die getest zijn voor mij maar helaas geen match waren of door andere omstandigheden geen donor voor mij konden zijn. Ik heb ook de nodige tegenslagen gehad: spoedoperaties, buikvliesontstekingen enz. Ik woonde nog thuis en had een lieve vriendin die mij door dik en dun steunde. In December 2021 hebben mijn vriendin en ik besloten om toch maar een stap vooruit te zetten en zijn we samen gaan wonen. Niet ideaal wat gezondheid betreft, maar we hadden het alle twee heel erg nodig en gelukkig hadden we altijd de hulp en ondersteuning van vrienden, mijn ouders en de ouders van mijn vriendin en verdere familie. Niemand kon voorspellen hoe lang ik nog in deze situatie zou blijven en ziek zijn, we konden alleen maar hopen op een wonder.

Ik had mij ook ingeschreven bij Stichting Doneer een Nier bij Leven, daar was mijn oproep en verhaal ook te lezen en juist daar kwam een mail met de mededeling dat ze wellicht een Donor hadden. Onwerkelijk en heel spannend: het was nu afwachten en duimen. Gelukkig duurde dat niet al te lang en kreeg ik het verlossende woord dat ik een match had en werd mij gevraagd of de donor contact met mij mocht opnemen. Dat was natuurlijk heel spannend, maar gelukkig ging het gesprek heel erg fijn en besloten we om met elkaar af te spreken. Begin februari 2022 hebben we elkaar voor het eerst ontmoet. Ik samen met mijn vriendin en mijn Donor samen met haar man. Ik was op van de zenuwen, zo spannend: wat moet je zeggen tegen iemand die je niet kent maar die bereid is haar nier af te staan zodat jij weer een normaal leven kunt gaan leiden. Gelukkig was het ijs snel gebroken en hadden we een fijn contact. Dat contact bleef doorgaan via whats app. En al heel snel kregen we te horen dat de operatie 16 maart 2022 zou plaatsvinden: geweldig.

Jannette en ik moesten ons 15 maart melden in het ziekenhuis: heel erg spannend, we hebben elkaar ‘s-avonds nog even opgezocht en in het restaurant in het ziekenhuis wat gedronken. De volgende dag zou het gaan gebeuren, eerst Jannette en daarna was ik aan de beurt. Gelukkig kreeg ik meteen te horen nog voor ik geopereerd zou worden dat het met Jannette goed was gegaan. Nu was het mijn beurt, alles super goed verlopen, ik kwam op zaal en was goed bij, mijn moeder en vriendin vertelden dat ze niet konden geloven wat ze zagen, ik had weer kleur in mijn gezicht, ik had het warm wat voor mij bijzonder was aangezien ik het altijd koud had ivm nierfalen, en het belangrijkste mijn nieuwe nier produceerde meteen urine. De volgende dag kwam Jannette mij opzoeken, zo bijzonder en emotioneel: ik was zo blij en dankbaar. Ik had meteen zoveel energie, had ook al mijn eerste rondje gelopen.

Het herstel is best heel erg snel gegaan, ik voel mij super goed, en mijn nierfunctie is ook weer goed. Mijn leven kan weer door gaan. Ik ben inmiddels weer aan het werk en geniet van alle mooie dingen die te doen zijn. Mijn vriendin en ik hebben weer een toekomst en dat dankzij Jannette. We zullen altijd contact blijven houden, ik heb dan wel jouw nier, maar jij Jannette een plek in mijn hart.

Lieve groet Roy

Hoi, ik ben Jannette.

Vanaf mijn 18de jaar draag ik al een donorcodicil. Daarnaast geef ik sinds een jaar of 7 eens in de 2 maand plasma en heb ik me aangemeld voor stamceldonatie. Ik vind het fijn dat ik wat kan betekenen voor mensen die het minder getroffen hebben met hun gezondheid, Ik ben een aantal jaren terug al bezig geweest om me aan te melden voor het doneren van een nier bij leven, maar werd toen afgewezen omdat ik te kort daarvoor nierstenen had gehad. Ze wilden eerst afwachten of ik weer last zou krijgen, maar gelukkig was dat niet het geval.

In het voorjaar van 2021 zag ik de serie de 100; wachten op een donor. Ik was me weer bewust van hoe dankbaar je mag zijn als je gezond bent en dat dat zeker niet vanzelfsprekend is. Ik zag ook hoe zwaar de mensen die wachten op een donor het hebben en voelde weer dat ik daar misschien wat in kon betekenen. Waarom wachten tot ik zou overlijden, terwijl het nu ook kan. Daarbij komt nog dat een donatie bij leven meer kans van slagen heeft en vaak langer mee gaat.

Kort daarna ben ik weer gaan zoeken naar informatie en kwam daarbij de Stichting Doneer een Nier bij Leven tegen. Dit sprak mij erg aan. Zo weet je ook aan wie je gaat doneren. Ik heb het er thuis met mijn man en kinderen over gehad en na goed nadenken heb ik contact gezocht per mail en werd de boel in gang gezet en werd ik doorverwezen naar UMCG Groningen. Na alle onderzoeken werd ik gelukkig goedgekeurd. Helaas was de eerste match negatief. Wat een teleurstelling!

Omdat ik al aangegeven had, dat ik sowieso wilde doneren, werd er verder gekeken en werd ik gelinkt aan Roy. Na 3 spannende weken kwam het telefoontje: het is een goede match!! Voor mij was het toen tijd om contact te zoeken met Roy, om me voor te stellen. Eerst per mail, daarna per telefoon en begin februari hebben we elkaar ontmoet. Ook zijn vriendin en mijn man waren hierbij. Best spannend en raar, maar er was gelijk een klik. Het gesprek verliep best soepel en vanaf die tijd hadden we contact via whats app. Wat we toen nog niet wisten, is dat de operatie al in maart zou plaatsvinden. Half februari kreeg ik telefoon, dat het waarschijnlijk 16 maart ging gebeuren. Nog wel met een slag om de arm ivm corona, maar er was een datum om naar toe te leven. Ik vond het wel een beetje spannend, maar zag er ook naar uit. De operatie verliep voorspoedig. Begin van de avond hoorden we dat de operatie bij Roy ook geslaagd was en dat de nier nadat die aangesloten was bij Roy, gelijk urine produceerde. Wat een mooi bericht. De dag na de operatie mocht ik even naar hem toe. Dat was een heel mooi moment. Hij was zo blij, hij had het zelfs warm, terwijl hij het daarvoor altijd koud had. Na 3 dagen mocht ik naar huis.

Het is me allemaal erg meegevallen. Bijna geen pijn gehad en vanaf de operatie ook geen complicaties of terugslag gehad. Ik ben na 8 weken ziektewet weer aan het werk gegaan en merk er werkelijk niets van dat ik nu nog maar 1 nier heb. Roy en ik hebben bijna wekelijks wel even contact en hebben elkaar na de operatie ook al een paar x ontmoet. Het gaat gelukkig ook erg goed met hem. Ik ben heel dankbaar dat ik dit voor hem heb kunnen doen en dat het zo goed gaat. Hopelijk kan hij heel veel jaren “normaal” leven dankzij mijn nier.

Met vriendelijke groet Jannette”

Wij wensen Jannette en Roy alle goeds toe voor de toekomst. Voor ons is dit een stimulans om door te gaan met het werk wat wij doen! Helden zoals Jannette die mensen zoals Roy weer kwaliteit van leven teruggeven: echt geweldig!!

Op deze website staan nog meer ervaringen van niertransplantaties te lezen.Ook staan op deze website de oproepen van nierpatiënten die nog op zoek zijn naar een donor.

Meer info?? Mail ons: info@doneereennierbijleven.nl

Onze Stichting ontvangt geen subsidie. Wij vragen geen inschrijfgeld omdat we iedereen de mogelijkheid willen bieden om zich bij ons in te kunnen schrijven. Dit betekent wel dat wij alles zelf bekostigen Daarom zijn wij blij met iedere vrijwillige bijdrage. Deze kan overgemaakt worden op de bankrekening van de Stichting. Bankrekeningnummer is NL95ABNA0887699782 tnv Doneer een Nier Leven.