Nancy Overman (B+. Erasmus MC)

Wie helpt Nancy Overman?

Vandaag delen we de oproep van Chanel Overman voor haar moeder Nancy Overman.

Haar bloedgroep is B-pos. Nierfunctie: 3 %. Dialyseert. Is transplantabel. Traject verloopt in Erasmus MC Rotterdam.

“Hallo lieve familie, vrienden en anderen,

Inmiddels anderhalf jaar geleden stond mijn moeder in de tuin te werken, toen zij opeens instortte: een beroerte. Haar linkerkant stopte er (gelukkig tijdelijk) mee. Ze heeft maanden in het Rijndam revalidatiecentrum in Rotterdam keihard geknokt om uiteindelijk weer te kunnen lopen en een deel van haar dagelijkse dingen te kunnen doen. Haar beroerte was de genadeklap en de nierfunctie van mijn moeder zakte van 19 naar 11. Ik merkte dat mijn moeders conditie ver achteruit was gegaan. Twintig meter lopen, was al te veel gevraagd van haar lichaam. Ze wilde heel graag, maar haar lichaam stond het niet toe.

Voor deze gebeurtenis wist ik niet hoe belangrijk nieren voor je zijn. Gesprekken in het ziekenhuis over de trajecten die haar te wachten stonden: hemodialyse, buikdialyse, transplantatie. Ik ging, als dochter, mee naar elke afspraak en begon mij steeds meer in te lezen over deze ziekte. Mijn moeder maakte de keuze om de buikdialyse te doen: vier keer per dag buik leeghalen, flushen en nieuw vloeistof in haar lichaam om weer een paar uur vooruit te kunnen. Op een gegeven moment mocht mijn moeder overstappen naar de nachtdialyse. Weer een beetje terug naar je dagelijkse leven, werken de leuke dingen doen in het leven en alleen s ’avonds hoefde zij zich als een patiënt te voelen. Dit ging een lange tijd goed, totdat ze tijdens kerst vorig jaar heel benauwd werd. We wisten niet waar het vandaan kwam, misschien een virusje; gaat wel over. Mijn moeder heeft het tot aan het nieuwe jaar 2023 uitgehouden en is daarna naar het ziekenhuis gegaan (tweemaandelijkse controle stond voor de deur). Volgende klap! Drie (!!!) liter vocht in haar longen. Doordat de nachtdialyse liggend plaatsvond sijpelde het vocht haar longen in; terug bij af. In de tussentijd zakte haar nierfunctie (ondanks de dialyse) van 11 naar 3…

Naast haar eigen ziekte, heeft ze ook de zorg van haar moeder die aan het dementeren is. Uiteraard proberen wij als gezin haar daar bij te helpen, maar ik zie ook aan mijn moeder dat ze dit het liefst zelf wil doen. Maar ook hier weer laat haar lichaam haar in de steek.

We zijn een gezin van 5: pappa, mamma, mijn 2 broertjes en ik. Vanaf het eerste moment dat de mogelijkheid bestond dat mijn moeder in aanmerking kan komen voor een donornier, heeft mijn broertje van 25 direct aangegeven dat hij zijn nier wil afstaan aan mijn moeder. Helaas hij mag niet. Mijn broertjes en ik zijn erfelijk belast, omdat mijn vader en moeder beide hoge bloeddruk hebben, dus wij zijn niet vanzelfsprekend gezegend met gezonde nieren. Die vlieger gaat dus niet op. Daarom, lieve mensen, doe ik deze oproep voor mijn moeder.

Haar naam is Nancy, is 56 jaar. Werkte voor dit alles al 33 jaar(!!!) vier dagen op een advocatenkantoor. Zeg maar gerust dat ze gepromoveerd is tot meubilair. Is naast moeder van drie prachtige kinderen en een vrouw voor haar man, ook gezegend met twee kleinkinderen van 2 en 4 jaar oud. Zij was voor haar beroerte elke vrijdag op de fiets te vinden in het dorp waar ze woont; lekker op de markt bloemen en boodschappen halen. Paste elke zaterdag op haar kleinkinderen, deed dat met veel liefde en genoot écht van haar leven. Ikzelf ben 30 jaar en ik wil dat mijn moeder mijn toekomstige kinderen ziet opgroeien. Ik wil, net als alle naasten, nog heel lang genieten van mijn moeder, mijn beste vriendin.

Mamma, ik hou van jou! ❤️

– Liken van onze Facebookpagina vergroot het bereik

Meer info: mailen naar info@doneereennierbijleven.nl Op onze website staan ook ervaringen van andere nierdonoren.

Onze Stichting ontvangt geen subsidie. Wij vragen geen inschrijfgeld omdat we iedereen de mogelijkheid willen bieden om zich bij ons in te kunnen schrijven. Dit betekent wel dat wij alles zelf bekostigen Daarom zijn wij blij met iedere vrijwillige bijdrage. Deze kan overgemaakt worden op de bankrekening van de Stichting.

Bankrekeningnummer is NL95ABNA0887699782 tnv Doneer een Nier Leven.