Vandaag delen we de oproep van Marcel, 62 jaar uit Geldrop.
Nierfunctie: 5 %
Dialyseert: 3 x per week 4 uur
Transplantabel
Traject verloopt in het UMC Maastricht
“Beste lezer(es),
Mijn naam is Marcel van der Veer, 62 jaar, getrouwd met Robèr Boonmann. Wij zijn 30 jaar samen waarvan 22 jaar gelukkig getrouwd. Samen hebben wij twee jachthonden Vizsla’s.
Er is bij mij in 2009 een verminderde nierfunctie vastgesteld na langdurig gebruik van het medicijn Lithium. Ik heb het ruim 23 jaar geslikt en mijn nierfunctie toen was nog zo’n 40%.
De lithium heb ik geslikt na een opnameperiode van 7 maanden in een psychiatrisch ziekenhuis waar ik was opgenomen ivm een manische psychose die ik in het begin van 1987 heb doorgemaakt. Verschillende medicijnen sloegen niet goed aan. Ik reageerde uiteindelijk goed op de Lithium.
Ik heb hierna altijd goed kunnen functioneren.Ik ben opgeleid als Verpleegkundige-A. Mijn opleiding deed ik in het Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Ik heb de specialisatie hartbewaking gedaan en gewerkt op een combinatie afdeling hartbewaking en intensive-care in het Rode Kruis ziekenhuis ook in den Haag.
In februari 1987 ben ik ziek uitgevallen.
Na een periode in de WAO gezien te hebben ben ik meer medisch administratief gaan werken. Ik heb gewerkt voor het Integraal Kankercentrum Nederland. Eerst In Leiden en later in Eindhoven. Het betreft hier de periode van 1990 tot en met 2002.
Met een klein team bezochten wij de ziekenhuizen in de regio om gegevens te verzamelen vanuit de ziekenhuis dossiers. De gegevens werden verzameld in een landelijke database voor epidemiologisch onderzoek en voor de specialisten in het ziekenhuis.
In 2002 ben ik overgestapt en weer de zorg in gegaan. Ik ben gaan werken voor een organisatie die zorg leverde aan mensen met een verstandelijke beperking die in een nieuwbouwwijk in Veldhoven woonden. Dat was Severinus. Hier vond ik al snel mijn draai en vond het fantastisch om te doen. Lichamelijk heel zwaar werk maar wel heel leuk. Fijne collega’s en leuke cliënten.
In 2004 ben ik gestart met de opleiding management in de gezondheidszorg. In 2005 tijdens mijn opleiding nog kon ik de functie van coördinator-woonhuis gaan vervullen. Ik kwam in een leuk woonhuis terecht. Ik was verantwoordelijk voor zo’n veertien cliënten en het voltallige personeel. Tevens was ik meewerkend verpleegkundige. Een dubbele functie dus.
Ergens rond 2008-2009 begon ik vermoeidheidsklachten te vertonen. Ik ben toen uitgebreid de medische molen in gegaan. Na ruim één jaar bleek dat de Lithium mijn nieren flink hadden beschadigd. Nierfunctie was toen nog 40%.
Ik heb besloten toen om na vier jaar mijn leidinggevende functie op te zeggen en weer te gaan werken als gewone verpleegkundige.
In 2010 werkte ik in een woonhuis met cliënten die flink in niveau verschilden. Met ook uiteenlopende ziektebeelden.
Ik ben in oktober 2010 wederom ziek uitgevallen nadat ik een manische psychose ontwikkelde. Ik ben toen zes weken opgenomen geweest op de PAAZ-afdeling van het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Mijn ziektewetperiode heeft veel tijd in beslag genomen. Een moeizame weg via het UWV volgde. Gelukkig ben ik met behulp van een advocaat goed geholpen en ben ik in 2017 volledig afgekeurd voor mijn werk. Vanaf dat moment was ik huisman.
Het ging allemaal zo zijn gangetje. Maar mijn nierfunctie liep toch vrij snel terug. Rond 2020 was deze nog zo’n 20%. Ik ben in 2021 overgeplaatst naar de nierfalen polikliniek van het Catharina Ziekenhuis. Hier ben ik vanaf dat moment intensief begeleid. Al snel kreeg ik de vraag of ik zelf op zoek kon gaan naar een nierdonor. Dat zou de beste optie voor mij zijn. Maar waar vind je die zo snel?
Gelukkig wilde mijn zus kijken of zij geschikt zou zijn. Iets waar ik wel erg blij mee was. Helaas bleek bij verder onderzoek dat wij qua weefseltypering niet bij elkaar pasten. Het zou dan wel kunnen via een zogenaamd cross-over-traject. Momenteel ben ik hiervoor aan het wachten totdat er een moment is dat wij samen met iemand matchen.
Sinds 2023 ben ik begonnen met dialyseren via het buikvlies. Dit kan ik gelukkig thuis doen. Ik doe dat vier keer per dag en het kost mij telkens een half uurtje. Mijn situatie wordt nu toch wel erg urgent met nog maar 5% restfunctie. Ik sta wel op de lijst voor een postmortale nier, maar die kans wordt erg klein geacht. Het mooiste zou zijn als er iemand rechtstreeks een nier zou kunnen doneren. Dit zal mij kwaliteit van leven behoorlijk kunnen verbeteren.
Middels deze oproep hoop ik dat er iemand is die het traject van een nier doneren bij leven zou willen gaan verkennen. Met de hoop dat deze donor qua weefseltypering bij mij past. Het zal een geweldige verbetering van de kwaliteit van leven zijn. Samen met Robèr hoop ik nog vele jaren samen te kunnen zijn in een betere conditie dan op dit moment.
Wie zou mij willen helpen? Mijn dank is groot.
Met vriendelijke groot,
Marcel”
Liken/volgen van onze fb-pagina helpt
Hoe groter het bereik, hoe groter de kans op het vinden van een matchende donor
Wilt u meer informatie over nierdonatie bij leven?
Mail ons: info@doneereennierbijleven.nl
Meer info & ervaringen van andere nierdonoren vind u ook op onze website www.doneereennierbijleven.nl
Onze Stichting ontvangt geen subsidie. Wij vragen geen inschrijfgeld omdat we iedereen de mogelijkheid willen bieden om zich bij ons in te kunnen schrijven. Dit betekent wel dat wij alles zelf bekostigen.
Daarom zijn wij blij met iedere vrijwillige bijdrage. Deze kan overgemaakt worden op de bankrekening van de Stichting.
Bankrekeningnummer is NL95ABNA0887699782 tnv Doneer een Nier Leven