Wie helpt Nishan Teinyan?
Vandaag delen we de oproep van Nshan Teinyan, 46 jaar, uit Duiven. Zijn bloedgroep is A-Pos. Nierfunctie 0 %. Dialyseert 4 x per week. Transplantabel. Traject verloop in het UMC Radboud Nijmegen.
Oproep van Alward voor haar man Nshan: Ik ben Alward Voskanyan, mijn man Nshan is een dialysepatiënt en we zoeken een levende donor. Hij is al 1,5 jaar aan het dialyseren, mijn man staat op de wachtlijst voor een nieuwe donornier maar dat kan nog wel 4 of 5 jaar duren. Vandaar de ultieme oproep van mij. Hoe klein de kans ook is, ik wil deze poging wagen. Misschien is er iemand die dit leest en denkt: ik wil een medemens helpen. Of iemand de iemand kent die dat zou willen.
Onze oproep is ook in Duiven Post gepubliceerd. “Wie schenkt Nshan een donornier?
Nierpatiënt Nshan Teinyan uit Duiven kreeg in 2002 een donornier. Dat gaf zijn leven en dat van zijn vrouw en hun twee kinderen een enorme impuls. In september vorig jaar gaf de nier op en sindsdien is Nshan aangewezen op dialyse. Hij staat op de wachtlijst voor een nieuwe donornier, maar dat kan nog wel vier of vijf jaar duren. Vandaar de ultieme oproep van zijn vrouw Alward Voskanyan: wie schenkt Nshan een donornier?
Alward beseft als geen ander dat ze heel veel vraagt. Dat de vraag ongebruikelijk is en dat die misschien wel brutaal kan overkomen. Toch doet ze een poging. Voor haar man, voor zichzelf en voor hun gezin dat snakt naar een normaal leven. Alward: “Hoe klein de kans ook is, ik wil deze poging wagen. Misschien is er iemand die dit leest en denkt: ik wil een medemens helpen. Of iemand die iemand kent die dat zou willen. Een gezond mens kan prima leven met één nier.”
Laten we het verhaal van Nshan Teinyan (46) en Alward Voskanyan (40) van het begin af aan vertellen. Nshan en Alward zijn christenen uit Armeniè, een klein land in de zuidelijke Kaukasus, ingeklemd tussen Turkije, Georgië en Iran. Als twintiger sukkelde Nshan al met zijn nieren en van zijn arts kreeg hij te horen dat zijn leven met de medische mogelijkheden in Armenië slechts kortstondig zou kunnen worden verlengd. De arts raadde Nshan aan zijn heil te zoeken in Duitsland of Nederland, landen waarin hij zelf had gestudeerd.
‘Medisch vluchteling’. Zo kwam Nshan in 1997 als ‘medisch vluchteling’ aan in Nederland. Hij doorliep alle asiel- en inburgeringsprocedures en kwam na vijf jaar, in 2002, via de reguliere weg in aanmerking voor een donornier van iemand die was overleden. Vanaf dat moment nam het leven een vlucht voor Nshan, zijn vrouw Alward Voskanyan (sinds 1999 in Nederland) en hun twee dochters van nu 21 en 18 jaar.
Sinds 2002 wonen ze in Duiven. Alward: “We waren een gelukkig, goed ingeburgerd gezin. Nshan heeft jarenlang hard en met veel plezier gewerkt bij Post NL.” In September van 2020 echter hield de donornier er na achttien jaar mee op. Alward: “Achttien jaar is al een beetje bovengemiddeld. In het geval van een nier van een overleden persoon, gaan de artsen uit van vijftien jaar. Met een donornier van een levend iemand, is er in principe geen maximum periode.”
Geen match. Alward Voskanyan toonde zich direct bereid een nier voor haar man af te staan, maar er bleek geen match. De donor moet in het geval van Nshan in ieder geval bloedgroep A of O hebben met een positieve rhesusfactor. Plus nog wat aanvullende voorwaarden die uit onderzoek moeten blijken. Ook de nieren van een vriend van Nshan die er een wilde afstaan bleken niet geschikt. Bleven over zijn dochters, maar dat werd door de artsen afgeraden.
Alward: “Een mens kan prima verder met één nier, maar onze dochters zijn nog jong en willen misschien ooit zelf kinderen krijgen. Daarom zeiden de artsen: ‘Ik zou het niet doen’.”
Daarmee was Nshan Teinyan terug bij af. Hij staat nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier, maar het duurt nog minimaal vier tot vijf jaar voor hij aan de beurt is. Zo lang willen hij en zijn vrouw liever niet wachten. Alward: “De ziekte heeft veel impact op ons gezin. Nshan is heel zwak, hij kan bijna niks. Voor ons alle vier is het emotioneel ook zwaar. Om de dag is Nshan een nacht in ziekenhuis Rijnstate voor dialyse. Dan ligt hij zeven uur lang aan apparatuur die afvalstoffen en overtollig vocht in zijn bloed verwijdert. Eenmaal weer thuis is hij moe en tegen de tijd dat die vermoeidheid over is, is het tijd voor de volgende dialyse.”
‘Lieve onbekende’ Met een nieuwe nier van een ‘lieve onbekende’ zou Nshan, 46 jaar pas, verder kunnen en het leven van het gezin Teinyan weer levenswaardig maken. Hoe zwaar het Alward ook valt, ze durft de vraag te stellen: wie schenkt mijn man een donornier? Award: “Ik zou die persoon onvoorstelbaar dankbaar zijn. Dat Nshan nog leeft heeft hij aan Nederland te danken. In 2008 is hij terug geweest naar Armenie. Alle nierpatiënten waarmee hij vroeger in dat land contact had, waren toen al overleden. Nshan is er nog en daar zijn we dankbaar voor, maar nu het vervolg. Dank u wel!! Nshan en Alward”
Wilt u Nshan helpen? Wilt u meer informatie over nierdonatie bij leven? Mail ons: info@doneereennierbijleven.nl Meer info ook op onze website www.doneereennierbijleven.nl
Onze Stichting ontvangt geen subsidie. Wij vragen geen inschrijfgeld omdat we iedereen de mogelijkheid willen bieden om zich bij ons in te kunnen schrijven. Dit betekent wel dat wij alles zelf bekostigen Daarom zijn wij blij met iedere vrijwillige bijdrage. Deze kan overgemaakt worden op de bankrekening van de Stichting. Bankrekeningnummer is NL95ABNA0887699782 tnv Doneer een Nier Leven.